пʼятницю, 17 липня 2015 р.

Карту єдиної України малювати спільно з львів’янами діти з Криму й Донбасу

1


Біля підніжжя пам'ятника В'ячеславу Чорноволу просто на бруківці розклали вирізані з фанери пазли у вигляді областей нашої країни.
У Львові діти створили карту єдиної України. Ведуча дитячого флешмобу «Ми – майбутнє України» координувала в мікрофон: «Діти! Не розтягуйте області в різні сторони! Потім не позбираєм. Підходьте до пам'ятника, розбирайте пензлики, наливайте собі фарби».
Біля підніжжя пам'ятника В'ячеславу Чорноволу у Львові просто на бруківці розклали вирізані з фанери пазли у вигляді областей України. Принесли фарби та пензлики. 
Організатори патріотичної мистецької акції запросили дітей розфарбувати карту України як символ соборності та суверенності нашої держави. Таким чином вирішили відзначити 25-ту річницю прийняття Декларації про державний суверенітет України.
На акцію зібралось чимало бажаючих. Зі своїми матусями прийшли діти чиї батьки захищають зараз східні кордони нашої держави, сім'ї переселенців із Криму та Донбасу та маленькі вихованці львівських художніх студій. Спільно взялися малювати свої дитячі мрії на фанерних пазлах.

Дев'ятирічний Даніель Чайка малював разом із старшим братом Давидом. Давид каже, що йому скоро буде тринадцять. Народився 24 серпня, якраз на день незалежності України. Хлопці виводять напис «Луганськ – це Україна».
Данієль розповів: «Ми вибрали Луганську область, бо там народилися. Але за домом я не скучаю, ба тут цікавіше і краще».
Його брат додав, що вони прийшли сьогодні сюди, бо дуже любить малювати, а також хоче познайомитися із дітьми з інших куточків України. А мати Давида і Даніеля, Марія Чайка, повідомила:
«Ми – переселенці із Cтаниці Луганської. У Львові вже скоро рік як живем. Втікали бо в нас дуже важко. Мусила покинути свій бізнес. Вхопила дітей, персні і шубу, зібрала деякі документи і в поїзд. Коли їхали – по поїзду стріляли.
От сьогодні дзвонила до сусідів станицю Луганську – вже дві ночі сидять через обстріли у підвалі. Світла там немає вже десять днів. Води нема. А тут ми нормально прижилися, діти вчаться.
Прийшли сюди, бо такі акції об'єднують країну. Поки діти разом малюють, батьки знайомляться, спілкуються. Всі пов'язані спільним горем. А діти, коли виростуть, будуть пам'ятати,що спільно робили одне діло і не буде між ними розбрату».
Директор департаменту інформаційної діяльності Львівської ОДА Галина Гречин розповіла: «У цей день, 25 років тому, в Україні заклали підвалини незалежної держави. Ми повинні пам'ятати цей день та розуміти його значимість, але, передусім, про це має знати юне покоління. Хотіли нетрадиційно відсвяткувати офіційне свято, тому виникла ідея створення яскравої карти України. Не виключно, що передамо її до військового госпіталю, щоб поранені хлопці мали можливість подивитися на дитячу творчість».
Після розфарбовування областей, кожен пазл склали в єдину карту України. Діти та дорослі взялись за руки й пройшли навколо створеної карти під пісню «Україна – це ти». Всім дітлахам,подарували книжки. Закінчилась акція спільним виконанням Державного Гімну України.
Про це повідомили сьогодні, 16 липня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Немає коментарів:

Дописати коментар