вівторок, 28 квітня 2015 р.

На сайті ZIK з’явився спецпроект про життя кримських татар-переселенців у Львові

Інформаційне агентство «Західна інформаційна корпорація» (ІА ZIK) підготувало онлайн-спецпроект «Кримські татари у Львові. Життя на валізах чи новий дім?». Про це повідомляє прес-служба медіа.

Журналісти агентства зібрали історії татар-переселенців з Криму, які переїхали до Львова після анексії півострова Росією та намагаються знайти себе в новому місті, зберегти свою мову і культуру. Вони не хочуть сидіти на шиї в держави, а готові працювати і творити у Львові. Як повідомляє ІА ZIK, від початку окупації Криму до Львова перебралося близько двох тисяч кримських татар. 


«Для нас зараз стоїть питання, як інтегруватися в це середовище, але не асимілюватися, зберегти самих себе», - розповів ZIKу співзасновник ініціативи «Крим SOS» і керівник її західноукраїнського офісу Алім Алієв.

За рік життя у Львові кримські татари започаткували кілька різних ініціатив, організували громадські рухи, мовні курси, проводять зустрічі кримськотатарських студентів.

«У планах - створити повноцінний культурний центр. На сьогодні вже є створена громадська організація «Кримський  дім у Львові» і ведуться пошуки приміщення, де вона могла би розмітитися. Кримські татари відкриті і налаштовані позитивно до львів'ян. Кажуть, що в обох народів насправді багато спільного», - повідомляє ІА ZIK.

Своє історією із ZIK поділився і кримський татарин  Мустафа Беляла, який разом з дружиною Леніє виховує шістьох дітей. «Чому саме Львів? У нас були знайомі, які вже раніше сюди перебралися. Крім того, Західна Україна в нашому розумінні - це найбільш проукраїнський регіон. Тут найбільше збереглися сімейні цінності, тобто таке традиційне суспільство. Тому, з одного боку, нам тут простіше. З іншого боку, є проблеми, бо тут середовище монокультурне і це, звичайно, має свій вплив і тиск на дітей», - зазначає він.

Нагадаємо, нещодавно в інформаційному агентстві «Західна інформаційна корпорація» (ІА ZIK),відбулися зміни у керівництві. Багаторічний головний редактор Тарас Смакула очолив департамент інформації медіахолдингу ZIK. Натомість ІА ZIK очолила Тетяна Вергелес, яка до цього обіймала посаду заступника головного редактора агентства. 

Немає коментарів:

Дописати коментар