середу, 27 грудня 2017 р.

Внесено зміни до Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції»

З 2018 року з переселенців почнуть стягувати пеню за кредитами

Внесено зміни до Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції»


Народні депутати скасували мораторій на пеню і штрафи на основну суму заборгованості за зобов'язаннями за кредитними договорами та договорами позики, укладеним після 1 січня 2018, і за кредитними договорами та договорами позики, в яких після цієї дати за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження термінів виконання зобов'язань або зменшення розміру відсотків, штрафних санкцій з юридичними особами та фізичними особами - підприємцями, які перебувають не в неконтрольованих населених пунктах і не на лінії зіткнення.

Народні депутати скасували мораторій на пеню і штрафи на основну суму заборгованості за зобов'язаннями за кредитними договорами та договорами позики, укладеним після 1 січня 2018, і за кредитними договорами та договорами позики, в яких після цієї дати за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження термінів виконання зобов'язань або зменшення розміру відсотків, штрафних санкцій з юридичними особами та фізичними особами - підприємцями, які перебувають не в неконтрольованих населених пунктах і не на лінії зіткнення.


Крім того, з 1 січня не буде діяти мораторій на продаж іпотеки, що знаходиться в зоні проведення АТО, якщо фіз- і юрособи знаходяться не там і оформили іпотеку з метою забезпечення виконання зобов'язань за договорами, укладеними після 1 січня 2018, або за договорами, в які вносилися зміни в частині продовження термінів виконання зобов'язань або зменшення розміру відсотків, штрафних санкцій.

Зміни передбачені законопроектом № 7338 щодо відновлення можливостей розвитку малого і середнього бізнесу з використанням позикових фінансування на території проведення антитерористичної операції, який був прийнятий як Закон на вечірньому засіданні ВР 21 грудня.

Закон прийнятий з техніко-юридичними правками.
Джерело: сайт "ЮРЛІГА"

вівторок, 19 грудня 2017 р.

Hand made у Червонограді


 17 грудня в в бібліотeці для дорослих міста Червонограда відбувся бeзкоштовний майстeр-клас для жінок, які приїхали до Чeрвонограда зі Сходу України та Криму. Учасниці мали змогу власноруч виготовити рукавички з натуральної непряденої шерсті методом мокрого валяння.

Захід проводився в рамках проекту "Підтримка місцевих ініціатив щодо довготривалої інтеграції ВПО (з фокусом на жінок ) у приймаючі громади» за фінансування Координатора проектів ОБСЄ в Україні. 






середу, 13 грудня 2017 р.

Покращення життя ВПО – в основному, на папері



БФ «Право на захист» вже неодноразово зазначав, що прийнята у вересні Постанова КМУ №689 містить низку позитивних для ВПО змін, проте не всі вони реалізуються. Продовжуючи досліджувати цю тему, монітори фонду виявили додаткові складнощі, які не сприяють реалізації соціально-економічних прав ВПО .

За Постановою перевірка фактичного місця проживання ВПО, які отримують соціальні виплати, не проводиться, якщо в Єдиній інформаційній базі даних (ЄІБД) про внутрішньо переміщених осіб є інформація щодо проходження особою фізичної ідентифікації в Ощадбанку (такі дані Ощадбанк має передавати УСЗН щотижнево). Тобто, якщо ВПО пройшла фізичну ідентифікацію в Ощадбанку, то вона звільняється від необхідності бути перевіреною УСЗН. Це нововведення мало б спростити життя і переселенцям, яким не доводилося б хвилюватися через чергові відвідування інспектором УСЗН, і співробітникам управлінь соціального захисту, які б змогли здійснювати менше домашніх візитів з метою перевірки ВПО.
Але на практиці ця норма поки що не діє. За словами співробітників УСЗН, в інформаційній базі ВПО досі немає поля для внесення інформації про дату фізичної ідентифікації переселенця, до того ж відповідних даних про тих, хто з ВПО пройшов ідентифікацію, від Ощадбанку ще не отримували.
Звісно, слід враховувати, що в Ощадбанку ще не розпочався процес фізичної ідентифікації саме ВПО-отримувачів соціальних виплат, отже, ті особи, які отримують лише соціальні виплати, однаково підпадають під вимогу бути перевіреними соцінспекторами. Але ж частина переселенців одночасно є пенсіонерами, які почали проходити ідентифікацію ще у першому півріччі 2017 року. Тому реалізація цієї норми Постанови дозволила б виключити певну частину ВПО зі списків на перевірку соцінспекторами, тобто спростити їхнє життя.
Щодо проведення виплат через Укрпошту з доставкою додому для ВПО з інвалідністю I групи та особам, які потребують постійної сторонньої допомоги, то ситуація дещо покращилася. Така можливість вже почала частково реалізовуватися, тож ті пенсіонери з числа ВПО, які написали відповідні заяви, отримують пенсійні виплати на дому. Але пенсіонери з інвалідністю зараз можуть отримувати у такий спосіб тільки пенсії, навіть, якщо вони також є отримувачами інших соціальної виплат (наприклад, адресної допомоги ВПО), оскільки аналогічна послуга у відношенні до соціальних виплат поки що не визначена.
Так, до УСЗН Костянтинівського району звернулася ВПО з інвалідністю, яка бажала отримувати адресну допомогу з доставкою додому. Проте, за словами співробітників УСЗН, коштів на оплату збору Укрпошти за надання цієї послуги у них не закладено, а їхнє звернення до обласного департаменту соцзахисту результатів поки ще дало.
Отже, хоча Постанова №689 у деяких аспектах декларує дійсно позитивні нововведення, відсутність чітких механізмів їхнього втілення перешкоджає реальним змінам.
Тож БФ «Право на захист» закликає Міністерство соціальної політики України:
1. Внести зміни до програмного забезпечення ЕІБД ВПО для відображення інформації про
проходження фізичної ідентифікації.
2. Налагодити  повноцінний та своєчасний обмін відповідною інформацією з Ощадбанком, що передбачено Постановою №689.
3. Вирішити питання взаємодії з Укрпоштою щодо доставки соціальних виплат додому тим ВПО, які мають на це право згідно з Постановою №689 та висловили таке бажання.
БФ «Право на захист» вважає, що активне впровадження механізмів реалізації змін, передбачених Постановою №689, безпосередньо впливає на рівень соціальної захищеності ВПО, у тому числі пенсіонерів та осіб з інвалідністю, та рівень їхнього життя.

"...Хочеться, щоб про нас тут згадували з повагою"

Вже чотири роки минає відтоді, як у Львові з’явилися перші переселенці з окупованого Росією Криму. За цей час львівська кримськотатарська спільнота докладає чимало зусиль для того, щоб зберегти свою національну ідентичність – мову, культуру, і при цьому стати більш зрозумілою для львів’ян. З травня 2017 року у Львові працює Центр кримськотатарської культури, який став місцем, де можна помолитися, проводити зустрічі, навчання, приймати гостей, обговорювати різні питання, пов’язані з Кримом. А нещодавно громадські організації, які протягом останніх чотирьох років були створені на Львівщині зусиллями саме кримських татар, вирішили об’єднатися у спільну Платформу кримськотатарських ініціатив. Кримчани дуже хочуть не лише зберегти свою національну ідентичність, а й залишити у Львові добру згадку про себе, коли настане час (вірять у це) повернутися на свою рідну батьківщину – Крим.

Про ці та інші аспекти життя кримських татар у Львові розповіли керівник гуртка кримськотатарської мови у Львові Лєнура Шейхаєва, голова благодійного фонду «Хайтарма» Енвер Бекіров, викладач англійської мови Амет Бекіров, керівник релігійної громади мусульман м Львова Ернест Абкелямов.

Для спільної роботи в рамках «Платформи кримськотатарських ініціатив» було запрошено низку організацій: ГО «Арекет», БФ «Хайтарма», ГО «Кримські переселенці», ГО «Інститут громадянського суспільства», ГО «Релігійна громада мусульман» ГІ «QIRI’M YOUNG», ГІ «Львівській клуб жинок киримли», ГО Спілка учасників бойових дій «АСОЦІАЦІЯ КОМБАТАНТІВ», ГО «Селям», ГО «Іхсан-Щирість», ГО «Земляцтво кримських татар у Львові», ГО «Кримські татари Волині», а також окремих громадських діячів та експертів. 

понеділок, 13 листопада 2017 р.

Внутрішньо переміщених та малозабезпечених осіб запрошують до участі в проекті «Рука допомоги»

У Львівській області реалізується пілотний проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб «Рука допомоги». 

Мета проекту – вироблення ефективних механізмів залучення (повернення) на ринок праці працездатних безробітних отримувачів державних соціальних допомог. 
Учасниками пілотного проекту є непрацюючі працездатні особи з числа:
  • членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;
  • внутрішньо переміщених осіб.
Для участі в пілотному проекті зазначеним особам необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем фактичного проживання/перебування з відповідною заявою та документами, що підтверджують статус таких осіб (довідка про отримання/неотримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи). Органи соціального захисту населення формують списки осіб, які виявили бажання взяти участь у пілотному проекті.
Залучення учасників пілотного проекту до роботи здійснюється державною службою зайнятості шляхом:
  • сприяння працевлаштуванню, в тому числі на нові робочі місця;
  • пропонування участі в громадських роботах;
  • надання безвідсоткової фінансової допомоги на поворотній основі для організації підприємницької діяльності.
З кожним учасником пілотного проекту, що виявив бажання організувати підприємницьку діяльність в рамках пілотного проекту, та щодо якого комісією прийнято рішення про надання фінансової допомоги, укладається чотиристоронній договір. Розмір фінансової допомоги не може перевищувати 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на початок відповідного року (станом на 01.01.2017 – 64 тис. грн). Фінансова допомога надається одноразово шляхом оплати обласним центром зайнятості за заявою-дорученням учасника проекту витрат на закупівлю обладнання та матеріалів для організації підприємницької діяльності, передбаченим його бізнес-планом.
Сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених учасником пілотного проекту податків, зборів (обов’язкових платежів) і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
         Фінансова допомога не повертається, якщо:
  • сума сплачених у відповідному році податків, зборів (обов’язкових платежів) і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування перевищує суму фінансової допомоги, що повинна бути повернута за такий рік;
  • учасник пілотного проекту працевлаштовує в перший рік участі в пілотному проекті не менш як двох осіб членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, внутрішньо переміщених осіб або осіб, звільнених з військової служби після участі в антитерористичній операції, строком не менш як на два роки.
Важливо, що дохід за шість місяців, отриманий учасником пілотного проекту в період участі у пілотному проекті, не враховується під час призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
За додатковою інформацією звертатися до департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації за телефоном +38(032) 261 31 07 (пн-пт 9.00-18.00)

вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Гранти для самозабезпечення та самозайнятості ВПО

Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Уряду Федеративної Республіки Німеччина, розпочинає набір учасників задля самозабезпечення та самозайнятості внутрішньо переміщених осіб та мешканців регіонів, які зазнали наслідків від конфлікту.

ЗАПРОШУЮТЬСЯ:

- Внутрішньо переміщені особи (ВПО) з Донецької, Луганської областей, а також Криму, що проживають в усіх областях України
- Місцеві мешканці з усіх областей України (територія, підконтрольна уряду України) віком від 18 до 60 років


У РАМКАХ ПРОЕКТУ ЗАПЛАНОВАНО

ЕТАП І. ДВОДЕННИЙ ТРЕНІНГ
- Аналіз ринку, основи маркетингу, просування товарів та послуг.
- Започаткування підприємництва: ресурси, мотивація, ідеї.
- Юридичні аспекти приватного підприємництва.
- Планування фінансів.
- Основи бух. обліку та податкової звітності.
- Як підготувати бізнес план.


ЕТАП ІІ. ПРИВАТНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для кожного учасника проекту буде надано експерта для допомоги у формуванні бізнес-плану.


ЕТАП ІІІ. ЗАХИСТ БІЗНЕС-ПЛАНІВ
Учасник зробить коротку презентацію бізнес-плану перед комісією МОМ. Рішення про виділення гранту буде ухвалено залежно від результатів захисту.


ЕТАП ІV. НАДАННЯ ГРАНТІВ
Для учасників, які успішно захистили бізнес-плани, буде виділено грант на започаткування або розширення власної справи.

Розмір гранту: обладнання вартістю від €650 до €2,500
Грант не фінансує:
- Оренду приміщення чи обладнання;
- Купівлю вживаного обладнання чи транспортних засобів;
- Послуги (юридичні, зі створення реклами, інтернет-сайтів тощо);
- Купівлю тварин чи саджанців.


ДОЛУЧИТИСЬ ДО ПРОЕКТУ: заповнюйте анкету учасника за посиланням: https://ee.humanitarianresponse.info/x/#YpSj
Анкетування триватиме до 15 грудня 2017 року.
Якщо у вас є запитання, ви можете звернутися на гарячу лінію МОМ за телефоном: 0-800-215-025.

пʼятницю, 27 жовтня 2017 р.

Cемінар з лідерства для внутрішньо переміщених осіб

26 – 28 жовтня у Львівській ОУНБ відбувається семінар з лідерства для внутрішньо переміщених осіб. Захід організований в межах проекту «Містки громадської активності», що фінансується Європейським Союзом, Національним фондом підтримки демократії (США) та співфінансується Польсько-Американським фондом Свободи в рамках програми RITA. Проект впроваджується Центром культурного менеджменту (Львів) у партнерстві з Українською бібліотечною асоціацією (Київ), Фондом розвитку інформаційного суспільства (Варшава) та благодійним фондом «Помагаєм» (Дніпро).


Проект діє у всіх регіонах України, але перевага надається учасникам з Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської та Львівської областей. Цільова група – лідери громадянського суспільства, внутрішньо переміщені особи та громади невеликих українських містечок.
Тренери Оксана Глєбушкіна (Херсон), Олег Козловський (Донецьк – Чернівці) та Анна Мьодинська (Краків) висвітлювали питання сутності лідерства, семи підходів до лідерства та моделі ситуативного лідерства; актуалізацію та рейтингування проблем переселенців; адвокацію як інструмент для успішного стимулювання співпраці з місцевим самоврядуванням та законодавцями та інші. Учасники семінару у групах активно співпрацювали на задані теми і наприкінці узагальнили отримані знання та вміння, поділилися аналізом очікувань.
Організатори переконані, що отримані знання вкрай необхідні лідерам ВПО і незабаром втіляться у життя новими проектами. І вони очікують нових громадських ініціатив.


четвер, 26 жовтня 2017 р.

У Львові для внутрішньо переміщених осіб відбудуться курси з української мови

У Львові для внутрішньо переміщених осіб відбудуться курси з української мови
Участь у курсах – безкоштовна, за попередньою реєстрацією. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.


У Львові вже декілька років організовують безкоштовні курси з української мови для внутрішньо переміщених осіб та усіх охочих. Починаючи з жовтня, заняття відбуваються в офісі ГО «Свербивус». 

«Ми раді, що нам вдалось стати партнерами такого чудового заходу. Заняття відбуваються щовівторка та щочетверга за адресою вул. С.Бандери, 5а, та орієнтовані на людей, які бажають вивчити українську мову і в майбутньому вільно розмовляти «солов’їною», – розповів представник ГО «Свербивус» Олег Бакулін.

Після завершення курсу учасники отримають сертифікати відповідно до опанованого рівня.

Більше – за посиланням https://www.facebook.com/MovaKursy/

Організатори – волонтерська ініціатива «Безкоштовні курси української мови» за підтримки ГО «Свербивус» та ГО «Граніт». 


середу, 18 жовтня 2017 р.

Конкурс на семінар з лідерства для внутрішньо переміщених осіб, 26-28.10.2017 р., місто Львів

Українська бібліотечна асоціація оголошує прийом заявок на участь у триденному семінарі з лідерства за проектом "Містки громадської активності", що фінансується Європейським Союзом, Національним фондом на підтримку демократії та Польсько-Американським Фондом Свободи в рамках програми RITA – «Зміни в регіоні», яку реалізує Фонд «Освіта для демократії».

Цільовою аудиторією семінару є внутрішньо переміщені особи, що наразі проживають в м.Львів та які вже налагодили стосунки з місцевими громадськими організаціями та ініціативними групами і готові активно впроваджувати стратегії змін у новій громаді.

Учасники семінару з лідерства зможуть:
–   удосконалити власні лідерські та професійні навички, необхідні для усвідомленої участі громадян і громадського лідерства;
–   отримати додаткові інструменти реалізації власних ініціатив у нових громадах;
–   отримати консультативну підтримку власних ідей та ініціатив щодо розвитку бізнесу, соціального лідерства та місцевих громад;
–   вирішувати нагальні проблеми свої особисті та своїх громад;
–   створити онлайн-портфоліо успішних прикладів лідерства та самоорганізації.

Кого ми шукаємо?
Людей, які хочуть розвивати власні ініціативи/проекти, спрямовані на сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб з місцевими громадами і створення для них соціально-економічних перспектив.

Що ми можемо запропонувати учасникам?
- Участь у семінарі з лідерства, де досвідчені тренери - українські та польські - будуть аналізувати знання та навички лідера, а також можливості їх практичного використання.
- Індивідуальні консультації з тренерами щодо проектів, які Ви хочете здійснювати (2-3 зустрічі он-лайн).
- Додатково – участь в Програмі національних обмінів.

Чого ми очікуємо?
- Активну участь у семінарі.
- Ефективну роботу з тренерами.
- Розробку своїх проектів і підготовку портфоліо про свої успіхи, недоліки, враження, досвід і поради.
Це означає, що наша спільна робота не обмежується лише участю у семінарі, а є процесом, під час якого Ви отримаєте знання, навички та практичний досвід. Це також означає, що ми маємо бути на зв'язку не 3 дні, а 3 місяці - вчитися, співпрацювати, розробляти ідеї та отримувати нові можливості.
Проекти, які Ви маєте впровадити під час нашої спільної роботи, можуть бути великими або малими, вже діючими або на початковому етапі.
Найголовніше - ми хочемо допомогти Вам в організації та інтеграції Вашої місцевої спільноти. Тільки Вам вирішувати - чого Вам не вистачає або що потрібно змінити у громаді.

Семінар відбудеться у м.Львів з 26 по 28 жовтня 2017 року.
Організатори покривають витрати на проживання та харчування, пов’язані з участю в семінарі. Бюджетом проекту не передбачена додаткова грошова підтримка учасників.
Робоча мова семінару – українська та російська.
Для участі у семінарі потрібно заповнити аплікаційну форму до 20 жовтня 2017 року.
Умовою та результатом участі у семінарі є подання власного онлайн-портфоліо успішних прикладів лідерства та самоорганізації до 1 лютого 2018 р.
За консультаціями звертайтеся до Виконавчого офісу Української бібліотечної асоціації: (044) 383-14-32, info@ula.org.ua.


четвер, 5 жовтня 2017 р.

Для українських переселенців стартує новий проект отримання грошових грантів

Якщо ви переселенець і бажаєте відкрити або відновити свою справу, ви можете подати заявку.Міжнародна організація з міграції спільно з урядом Німеччини запускає новий дворічний проект для переселенців. Незабаром організація почне відбір учасників у всіх регіонах України.


Деякі з вимушено переселених людей вже скористався такими можливостями раніше. 

Наприклад, переселенець з Криму Анатолій відкрив пекарню півроку тому. Більшість наявного тут обладнання він закупив за грантові гроші. Від міжнародної організації з міграції кілька місяців тому чоловік отримав 60 тисяч гривень.


«Купили чотири позиції обладнання: настільну холодильну вітрину, соковижималку, піч і тістоміс», – розповів переселенець з Криму Анатолій Засоба.
За три роки агентство ООН допомогло десяти тисячам переселенців. І зараз організація разом з німецьким урядом запускає новий дворічний проект.
«Протягом певного періоду люди зможуть пройти співбесіду з громадськими організаціями в регіонах, отримати інформацію про те, як заповнити заявку. Там потрібно буде вказати свою мотивацію, соціально-економічне становище, інформацію про себе і своє домогосподарство. І вже на основі цих даних ми зможемо оцінити потенціал цієї заявки на успіх », – пояснила координатор з питань надзвичайних ситуацій та стабілізації МОМ Естер Руїз де Азуа.
Після відбору почнуться тренінги з менеджменту, маркетингу та бухгалтерського обліку. Фінальний етап проекту – презентація бізнес-плану.

«Мінімальний грант – 650 євро для стартапів, 2500 євро – грант на розширення власної справи. І найбільший грант 5000 євро людина отримає, якщо вже має свій бізнес і при цьому ще створює робочі місця », – додала Естер Руїз де Азуа.

пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

“Вижити на лінії розмежування!” – дискусія у Львові


Початок: 11.10.2017 о 11:00

Закінчення: 11.10.2017 о 13:00
Адреса: Львів, 
Телефон: 066 9059932
E-mail: merydianlviv@gmail.com

У Львові 11 жовтня відбудеться панельна дискусія «Вижити на лінії розмежування!». Експертна зустріч присвячена поінформуванню громадськості та обговоренню вирішення проблем прифронтових територій Луганщини.
Громадське обговорення відбуватиметься за участю представників експертних середовищ, журналістів та блогерів, громадських активістів, правників, котрі відстоюють права переселенців (тимчасово переміщених осіб). Головний спікер зустрічі – громадська діячка із Севєродонецька Олена Грєкова. Організатор зустрічі – Центр інформаційних досліджень «Меридіан».
Зустріч є компонентом правозахисного семінару «Новий вектор життя: переселенці чи громадяни?» , що проводитиметься з 10 по 13 жовтня у межах Програми національних обмінів за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

понеділок, 21 серпня 2017 р.

Джерела фінансування для тих, хто прагне розвиватися

1. Проект ПРООН «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» у рамках Донецької та Луганської областей оголошує конкурс для груп активних громадян на участь у візиті з обміну досвідом до Чернівецької області. Дедлайн - 25 серпня 2017 року.
Детальніше – тут.
2. У рамках проекту «ЗМІНА: Імпульс фонд ІЗОЛЯЦІЯ» шукає дослідників для вивчення соціальних змін і розвитку місцевих недержавних організацій у Маріуполі, Краматорську й Слов’янську. У фокусі дослідження - вплив воєнного конфлікту, появи внутрішньо переміщених осіб і розвитку громадських організацій на зміни економік міст, створення робочих місць та ситуацію з правами людини. Дослідження у трьох містах проводитиметься з жовтня по грудень 2017 року. Дедлайн - 31 серпня 2017 року.
Детальніше – тут.
3. Громадська організація «Інша Освіта» та спілка MitOst e.V. запрошують 80 професіоналів з різних сфер до участі у шостому форумі UkraineLab «Місця впливу» (Impact Places): Холістичний та еко-системний підходи» (19-22.09.2017, Івано-Франківськ). Дедлайн - 1 вересня 2017 року. 
Детальніше – тут.
4. Міжнародний фонд «Карітас України» пропонує внутрішньо переміщеним особам прийняти участь у програмі «Професія для нового життя. Індивідуальні гранти на перепідготовку». Проект має на меті підтримку переселенців, які прагнуть освоїти нову професію, оволодіти знаннями і вміннями для подальшого успішного працевлаштування. Дедлайн - 15 вересня 2017 року.
Детальніше – тут.
5.  БФ «Карітас Одеса УГКЦ» пропонує внутрішньо переміщеним особам прийняти участь у програмах: «Працевлаштування ВПО та місцевого населення», «Індивідуальні гранти на перепідготовку для ВПО», «Надання бізнес-грантів для ВПО». Дедлайн - 20 вересня 2017 року.
Детальніше – тут.
6. «Донецький обласний дитячо-молодіжний центр» запрошує представників дитячих та молодіжних засобів масової інформації України прийняти участь у XV Відкритому фестивалі «Жми на RECord!», який проходитиме з 28 вересня по 1 жовтня 2017 року у місті Святогірськ (Донецька область).
Детальніше – тут.
7. КримСОС і Агентство ООН у справах біженців продовжують грантову програму для допомогти волонтерським ініціативам переселенціввсамостійному вирішенні їх проблем, захисту їх прав і свобод. Дедлайн - 15 грудня 2017 року.
Детальніше – тут.
8. На платформі Prometheus відкрито реєстрацію на безкоштовний масовий онлайн-курс «Створення інституцій місцевого економічного розвитку громад».
Детальніше – тут.
9. Відеоконкурс, присвячений підприємцям зі сходу України. Завдяки кампанії «Великі історії малого бізнесу» режисери-учасники конкурсу стануть причетними до позитивних змін та розвитку у регіоні, який постраждав від збройного конфлікту. В свою чергу, українці познайомляться з успішними проектами підприємців, які, незважаючи ні на що, не залишили власні будинки, а навіть відкрили чи розвинули свій бізнес.
Детальніше – тут.
Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 
Контакти
Ресурсний центр ГУРТ
(044) 296 10 52

четвер, 17 серпня 2017 р.

Вільна школа фотографії


Розпочинається реєстрація на курс у Вільна Школа Фотографії дітей з родин внутрішньо переміщених осіб.Вік: 10-14 років


У Вільній Школі Фотографії, ми сприймаємо фотографію як знайомство зі світом з нового боку. Як спосіб помічати більше. Як реалізацію творчих задумів.
Займаючись, дитина поступово розкриватиме свій потенціал, розвиватиме нове захоплення, опановуватиме новий спосіб самовираження.

Тривалість курсу: 12 занять
Орієнтовний початок заняття: 9 вересня
Місце проведення навчання: Міська дитяча бібліотека ім. Шевченка за адресою пр-т Перемоги, 25а (м. Політехнічний інститут).
За результатами навчання буде фотовиставка.
Реєстрація за посиланням https://docs.google.com/…/1FAIpQLScenvNuhrp7X-jO-x…/viewform
Кількість місць обмежена!
Учні, які вже проходили курс, не можуть реєструватися.
Роботи учнів попереднього курсу: ТУТ

понеділок, 7 серпня 2017 р.

Скорочення внутрішньо переміщеної особи: консультація

Запитання Чи можна скоротити працівника, який внутрішньо переміщеної особою?

Відповідь Для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на отримання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України (ч. 1 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014  № 1706-VII; далі — Закон № 1706). Оскільки внутрішньо переміщені особи не зазначені в статті 42 Кодексу законів про працю України, як такі, що мають переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва i праці, то їх звільнення має відбуватись на загальних підставах

четвер, 13 липня 2017 р.

Право ВПО на пенсійне забезпечення

Серйозним викликом для ВПО в Україні залишаються припинення або відмова у нарахуванні соціальних виплат, перевірки, незрозумілість процедур, незнання законів. Щоб допомогти вирішувати ці проблеми, ми підготували короткий порадник.
Щодо порядку призначення/поновлення пенсій внутрішньо переміщеним особам ми поспілкувалися з в. о. директора Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторією Харенко. За її словами, реалізація прав зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення врегульована статтею 7 Закону України № 1706-VII від 20.10.2014 р. «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», відповідно до якої для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав на пенсійне забезпечення здійснюється відповідно до законодавства України, згідно із вимогами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
Відповідно до цього Закону за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:
1) пенсія за віком;
2) пенсія через інвалідність унаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства);
3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника.
Хто має право отримати пенсію за віком?
Право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення 60 років та у разі наявності страхового стажу не менше 15 років.
До досягнення 60-річного віку право на пенсію за віком мають жінки починаючи з 1961 року народження і старші після досягнення ними такого віку:
  • 55 років – які народилися до 30 вересня 1956 року включно;
  • 55 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1956 року по 31 березня 1957 року;
  • 56 років – які народилися з 1 квітня 1957 року по 30 вересня 1957 року;
  • 56 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1957 року по 31 березня 1958 року;
  • 57 років – які народилися з 1 квітня 1958 року по 30 вересня 1958 року;
  • 57 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1958 року по 31 березня 1959 року;
  • 58 років – які народилися з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року;
  • -58 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року;
  • 59 років – які народилися з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року;
  • 59 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року;
  • 60 років – які народилися з 1 квітня 1961 року по 31 грудня 1961 року.
Терміни звернення за призначенням пенсії
Заяву про призначення пенсії за віком застрахована особа може подавати не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженим Постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1 (надалі – Порядок), звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.
Куди звертатися за оформленням пенсії?
Порядком передбачено, що для звернення із заявою про призначення пенсії особа повинна звертатись до органу, що призначає пенсію, за місцем реєстрації. До речі, необов’язково звертатися особисто: і Законом, і Порядком передбачається право оформити пенсію через свого представника, надавши йому нотаріальне доручення. 
Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти: Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги 0-800-213-103


середу, 12 липня 2017 р.

Львів є гарним прикладом того, що місто може зробити для внутрішніх переселенців, — Пабло Матеу

12 липня 2017 р. відбулась зустріч міського голови Львова та представника Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Пабло Матеу.

Про це інформує прес-центр ЛМР.
У зустрічі також взяли участь представник УВКБ ООН Джонатан Хайєт, голова правління «Крим SOS» Таміла Ташева, виконавчий партнер УВКБ ООН Юрій Шивала, в.о. заступника міського голови з гуманітарних питань Галина Слічна, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко та радник міського голови Оксана Рубай.
«Львів був одним із перших міст в Україні, яке відкрило свої двері внутрішнім переселенцям. І спершу ви робили це без жодної підтримки зі сторони міжнародних організацій. І мені здається, якщо говорити про цю сферу роботи, то Львів є гарним прикладом того, що місто може зробити для внутрішніх переселенців», – зауважив представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) Пабло Матеу.
Присутні обговорили труднощі переселенців у Україні, зокрема внутрішніх переселенців, можливості підтримки, яку може надати УВКБ ООН та бачення міста щодо можливостей допомоги як з біженцям з інших країн, як і внутрішньо переміщеним особам, у зв’язку з військовими діями на сході нашої країни.
Міський голова Львова наголосив, що місто якісно працює з учасниками бойових дій, з допомогою Центру надання послуг учасникам бойових дій. Тож таку модель роботи можна було б і варто було б застосовувати і щодо внутрішніх переселенців.
«Ми прийняли понад 6 тис людей, які переїхали до Львова. Загалом по статистиці ми маємо 8,5 тис осіб. Ми максимально, чим можемо, допомагаємо внутрішньо переміщеним особам, бо самі в своїй історії мали складні часи. Тому розуміємо важливість допомоги.
Але ми не маємо фінансових можливостей придбати квартири цим людям. Тому було би дуже корисно, щоби держава або міжнародні структури виступили ініціатором програми іпотечного кредитування житла для внутрішньо переміщених осіб. Щоб люди могли жити і протягом 25-30 років виплачувати вартість житла.
Місто може надати землю, може допомогти з комунікаціями, але саму вартість будівництва ми не зможемо осилити.
Якщо такий проект зможе знайти фінансування, ми разом могли би працювати над втіленням. Тому що для таких осіб питання житла стоїть на першому місті», – наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.