четвер, 15 жовтня 2015 р.

До кінця року в Україні з’явиться єдина Карта послуг для ВПО

До кінця року вся найважливіша інформація для ВПО буде зібрана в єдиній Карті послуг. Дані про послуги державних та громадських організацій, а також види та умови отримання допомоги нарешті будуть зібрані разом і розміщені на спеціальному Інтернет-порталі . Крім того, буде видано 10 000 друкованих примірників «Карти послуг» та запущено перший мобільний додаток для переселенців.
Про це під час прес-конференції 8 жовтня заявив голова ГО «ВГО «Україна – це Я!» Володимир Савчук . «Всеукраїнське об’єднання «Україна – це я» за час свого існування вже встигло реалізувати декілька гучних та ефективних акцій на підтримку громадянського суспільства та внутрішньо переміщених осіб. І сьогодні ми знаємо, що недостатня інформованість ВПО про послуги, які вони можуть отримати, а також контакти їх надавачів, веде до несвоєчасного отримання допомоги чи взагалі унеможливлює її. Для зменшення інформаційного вакууму серед ВПО ми і створюємо єдиний реєстр послуг », - інформував засновник організації.
Координатор проекту «Інформаційно-правова підтримка ВПО» Сергій Іванов повідомив, що найближчим часом відбудеться низка зустрічей та круглих столів, де максимальна кількість організацій, залучених до питань підтримки ВПО, зможуть ефективно обмінятися інформацією та створити єдиний реєстр потреб переселенців та відповідних ресурсів для задоволення цих потреб. « Основна задача полягає в тому, щоб мінімізувати шлях від того, хто хоче допомогти, до того, хто потребує допомоги », - зазначив спікер.
Вже існує попередній макет Карти послуг. Його презентував технічний координатор проекту Дмитро Тимків . Очікується, що інформація в Карті буде представлена відповідно до тих питань, які є актуальними для конкретної особи в різний період часу: «Як евакуюватися?», «Хто прийматиме мене «там»?», «Як і де отримати гуманітарну допомогу, продукти харчування, засоби гігієни?», «Хто допоможе з житлом та працевлаштуванням?» . Це далеко не повний перелік питань, відповіді на які постійно шукають переселенці. І незабаром вони зможуть отримати їх швидко та зручно завдяки друкованій Карті послуг, Інформаційному порталу або спеціальному мобільному додатку.  
На сьогоднішній день внутрішньо переміщеним особам складно отримати всю інформацію про допомогу та самостійно її оформити. Про це повідомив Олександр Горбатко , переселенець із Горлівки, головний координатор ГО «Донбас СОС». Саме тому, на його думку, проект із створення єдиної Карти послуг є нагальним та безумовно корисним для переселенців.
Проект отримав фінансування від Агентства ООН у справах біженців у рамках Програми малих грантів, яка впроваджується Данською радою у справах біженців. Світлана Шатохіна – менеджер по роботі з грантами Данської ради з питань біженців, зазначила: «Проекти, подані на конкурс, були настільки важливі та цікаві, що замість очікуваних 20, ми обрали 26 з трьох сотень».
Організатори проекту сподіваються, що український досвід створення єдиної Карти послуг стане корисним не тільки в нашій державі, а й за її межами.  А поки що в Україні необхідно поліпшити становище внутрішньо переміщених осіб та оптимізувати спільну роботу в цьому напрямку. Про це домовилися координатор проекту «Інформаційно-правова підтримка ВПО» Сергій Іванов та член Міжвідомчого координаційного штабу з питань ВПО при МНС Юрій Краснянський, символічно закріпивши рукопотисканням домовленість між громадянським суспільством і державними структурами 

Немає коментарів:

Дописати коментар