четвер, 20 серпня 2015 р.

Переселенцям допоможуть сплачувати оренду житла

Нарешті з’явилася довгоочікувана новина про напрацювання Кластером з надання притулку в Україні рекомендацій щодо грошової допомоги для ВПО для оренди житла в Україні. Для інформаційної підтримки переселенців з цього питання відкрита гаряча лінія: 0800-30-77-11. Ресурсний центр для допомоги вимушеним переселенцям вирішив проаналізувати матеріали цього кластера та УВКБ ООН, яке вже створило програму фінансової допомоги для ВПО.


Базуючись на попередньому досвіді, зокрема, на досвіді роботи з сирійськими біженцями в Йорданії, Кластер з надання притулку в Україні вважає, що цільова та галузева грошова допомога, така як готівка для сплати ренти, є більш підходящим інструментом допомоги домашнім господарствам у їх специфічних потребах, порівняно з наданням безумовних багатофункціональних чи багатофункціональних грошей, особливо в умовах тривалої кризи.
Ця програма створена за участю представників наступних організацій:
1. Кластер з надання притулку/непродовольчої гуманітарної допомоги
2. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR)
3. Управління ООН з координації гуманітарних питань (UN OCHA)
4. Адвентистське агентство допомоги та розвитку (ADRA)
5. Міжнародна організація з міграції (IOM)
6. Польський центр міжнародної допомоги (PCPM)
7. Данський Комітет у справах Біженців (DRC)
8. «Врятуймо дітей» (Save the Children)
9. Товариство Червоного Хреста України (Ukrainian Red Cross Society)
10. Товариство Червоний Хрест Люксембургу (Luxembourg Red Cross Society).
Головним об’єктом на який направлена дія цього документу є найбільш вразливі групи населення, які опинилися під впливом конфлікту та проживають як на територіях підконтрольних уряду, так і на непідконтрольних.
Тривалість проекту визначена 6-12 місяців. Одержувачами допомоги є зареєстровані або незареєстровані внутрішньо переміщені особи (ВПО). Допомога надається на підконтрольній уряду України території.
Розмір фінансової допомоги на оплату оренди житла вимагає врахування багатьох факторів, зокрема, розміщення житла, розмір сім’ї. Рекомендований розмір покриття оплати за оренду житла становить 50% або 100% в залежності від необхідності домогосподарства.
Оскільки в Україні укладаються офіційно лише 12,6% договорів оренди, Кластер з надання притулку рекомендуватиме не вимагатиме цей документ, натомість укладатиметься трьохсторонній договір між домовласником, утримувачем домогосподарства та організацією-виконавцем.
Передбачається забезпечення оренди житла для ВПО у сільській місцевості, а також у містах, наприклад, Бердянськ, Маріуполь, Дніпропетровськ, Харків, Павлоград та Запоріжжя. В залежності від середньої вартості оренди житла, нагальності в його отриманні та кількості осіб, що входять у домогосподарство, суми грошової допомоги розділені на низькі, середні та високі. Відповідно до цього поділу з бюджету проекту буде виділятися певний відсоток від загальної суми для кожного виду допомоги.
Тому, наприклад, забезпечити оренду найдорожчого житла у Дніпропетровську для великого домогосподарства (7-8 осіб) зможуть лише певному відсотку ВПО, що забезпечить розподіл коштів між більшою кількістю домогосподарств на ширшій території, включаючи сільську місцевість. Крім цього для забезпечення рівномірного розподілу коштів на оренду житла, створені рекомендації для поселення певної кількості членів домогосподарства у житло з відповідною кількістю кімнат. Так однокімнатна квартира передбачена для проживання в ній 1-2 осіб, двокімнатна – 3-4, трикімнатна – 5-6 і чотирьохкімнатна – 7-8.
Передбачається здійснення моніторингових візитів у домогосподарства принаймні один раз на два місяці з метою перевірки умов проживання і попередження ризиків, від яких залежить подальша участь сім’ї у програмі. У певних випадках моніторингові візити можуть відбуватися щомісяця. Програма може бути зупинена, якщо отримувачі не дотримуються встановлених правил та вимог. Крім того під час таких візитів, можуть бути проведені консультації для зміни умов договору з отримувачем допомоги або консультації по самозабезпеченню домогосподарства, що матиме на меті подальше припинення фінансування оренди житла.
Об’єм роботи програми складається з двох напрямів:
1. Існуючий об’єм роботи:
a) відбір отримувачів, що одержали багатоцільову допомогу раніше на основі критерію вразливості та за певних умов;
b) через гарячу лінію: відбір потенційних отримувачів допомоги через призму попередження ризиків та витрат на оренду житла.
2. Новий об’єм роботи:
a) моніторинг захищеності ВПО (ризик виселення, можливість виведення з експлуатації Колективних Центрів);
b) пропозиції Міністерства соціальної політики України;
c) пропозиції громадських організацій;
d) пропозиції, що надходять з гарячої лінії.
На даний момент Кластером з надання притулку розроблено рекомендації для грошової допомоги в оренді житла для ВПО в Україні. Хоча багато питань ще будуть опрацьовані, зокрема сам процес надання коштів та складання тристороннього договору між домовласником, утримувачем домогосподарства та організацією-виконавцем, проте цей проект є актуальним для ВПО, які потребують негайної фінансової допомоги у забезпечені житлом та для покращення умов проживання.
Крім цього проекту розроблена та вже імплементована Програма фінансової допомоги УВКБ ООН передбачає підтримку ВПО у Дніпропетровській або Запорізькій областях та здійснюється у партнертстві із Дніпропетровською та Запорізькою обласними державними адміністраціями через Департамент соціального захисту населення.
Допомогу можуть отримати ВПО, яких взято на облік на території Дніпропетровської області з 1 листопада 2014 року або на території Запорізької області з 28 листопада 2014 року та які належать до таких груп:
- Багатодітні сім‘ї (з трьома або більше дітьми);
— Особи з інвалідністю, пенсія яких складає нижче 1,5 прожиткових мінімумів (наразі 1 423,5 грн.) для осіб, які втратили працездатність;
— Батьки-одинаки;
— Вагітні жінки.
Програма не розповсюджується на тих осіб, які вже отримують або отримували допомогу за іншими недержавними програмами фінансової підтримки ВПО.
Допомога є одноразовою і становить 2 000 грн. на одну особу. Допомога нараховується на підставі письмової заяви представника сім’ї.
Зразок заяви можна отримати у місці звернення за допомогою – місцевому органі соціального захисту населення. До заяви додаються копії наступних документів:
- Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (необхідно надати довідку для кожного із подружжя, із зазначенням в ній дітей у випадку багатодітних сімей);
— Паспорт або документ, що посвідчує особу заявника;
— Довідка про присвоєння ідентифікаційного коду (особи, які відмовилися від присвоєння коду з релігійних переконань, мають подати лише паспорт);
— Банківські реквізити для перерахування фінансової допомоги;
- Документи, що підтверджують належність до однієї з чотирьох цільових груп, а саме:
а) для багатодітних сімей – свідоцтва про народження дітей;
б) для інвалідів – довідка про інвалідність та довідка з Пенсійного фонду про розмір пенсії за інвалідністю;
в) для батьків-одинаків – свідоцтво про народження дитини та/або свідоцтво про смерть одного з подружжя;
г) для вагітних жінок – медична довідка, що посвідчує вагітність.
Більше інформації можна отримати, звернувшись до місцевих органів соціального захисту населення, або зателефонувавши на гарячу лінію за номером 0800-30-77-11.

Немає коментарів:

Дописати коментар