четвер, 20 серпня 2015 р.

Переселенцям допоможуть сплачувати оренду житла

Нарешті з’явилася довгоочікувана новина про напрацювання Кластером з надання притулку в Україні рекомендацій щодо грошової допомоги для ВПО для оренди житла в Україні. Для інформаційної підтримки переселенців з цього питання відкрита гаряча лінія: 0800-30-77-11. Ресурсний центр для допомоги вимушеним переселенцям вирішив проаналізувати матеріали цього кластера та УВКБ ООН, яке вже створило програму фінансової допомоги для ВПО.

понеділок, 17 серпня 2015 р.

Опитування представників громади, в якій мешкають внутрішньо переміщені особи (ВПО)

Центр зайнятості вільних людей розпочинає опитування представників місцевих громад які приймають ВПО; громадських організацій/ініціатив та державних установ. За допомогою цього опитування можна відслідкувати, як змінюється ставлення до ВПО.

Анкету можна заповнити за посиланням http://goo.gl/forms/3OeDEqYDGT

Через деякий час буде опрацьовано отримані відповіді та підготовлено звіт за результатами. Отримані результати зможуть бути корисними не лише громадським ініціативам/організаціям, що опікуються ВПО, а й усім зацікавленим.

пʼятницю, 14 серпня 2015 р.

У Львові підручники для незрячих озвучили переселенці зі Сходу

У Львові активісти, представники «Львівської політехніки» та шведські спеціалісти протягом трьох місяців брали участь у проекті «Перша українська дейзі-бібліотека» (аудіобібліотека для незрячних). Протягом цього часу літературу начитували четверо переселенців зі сходу країни.
фото: ridna.ua, www.tourdnepr.com, vidido.ua

У межах проекту озвучили 11 шкільних та університетських підручників тривалістю 146,26 годин звучання. Наразі начитані підручники конвертують у цифровий формат «daisy». Він дозволить книгам мати зручну навігацію, а незрячим читачам швидко знаходити потрібні сторінки, розділи, параграфи, завдання чи примітки. 
У створенні проекту «Перша українська дейзі-бібліотека» взяли участь Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», у партнерстві з «Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами» Національного університету «Львівська політехніка» та Академією «Svefi» (Швеція). Реалізовували проект протягом травня-липня 2015 року. У вересні промоція ідеї продовжиться в інших обласних центрах України.

Виготовлену дейзі-літературу Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» розмістить на одному з інтернет-ресурсів для  загального користування ще у 2015 році. Список міститиме як навчальну, так і художню літературу. Всього ж в межах проекту виготовлено більше 1 тис. книг у форматі «daisy». 

четвер, 13 серпня 2015 р.

Переселенці з Криму віддають перевагу Києву, Львову та Одесі

Станом на 1 серпня, з Криму й Севастополя на територію материкової України перемістилося близько 21 тисячі вимушених переселенців. При цьому перевага при виборі місця проживання віддається Києву, Львову, Одесі й Миколаєву.
Про це повідомляє Постійне представництво Президента України в АРК.
«За результатами моніторингу Представництва Президента України в Автономній Республці Криму встановлено, що станом на 1 серпня 2015 року на території материкової України розміщено і проживає 20844 громадян, які вимушено переселилися з тимчасово окупованої території АРК і міста Севастополя», - зазначається у повідомленні.
Щодо географії тимчасового переселення кримчан на материкову Україну, то найкомпактніше вони проживають у Києві (4665 осіб), а також у Львівській (3223 осіб), Одеській (2043 осіб), Київській (1217 осіб), Миколаївській (1045 осіб) і Харківській (898 осіб) областях.
За даними Представництва, у липні 2015 року вимушено переміщені особи з Криму й Севастополя віддавали перевагу Миколаївській (78 осіб) і Львівській областям (59 осіб).

понеділок, 10 серпня 2015 р.

Фестиваль переселенців та львів'ян

4-6 вересня у Львові відбудеться «Фестиваль переселенців та львів'ян» — своєрідне зведення культурних мостів, під час якого буде змога дізнатися більше один про одного — як для переселенців, так і для львів'ян.
фото: facebook (Кримський дім у Львові)

«Запрошуємо кожного долучитися до цього культурного обміну і взяти участь у виставці-ярмарку та кулінарній майстерні Фестивалю, що відбудеться 5 вересня з 12:00 до 19:00 на вулиці Лесі Українки», – закликають організатори фестивалю на facebook-сторінці «Кримський дім у Львові».
Окрім того, ініціатори заходу запрошують переселенців та львів'ян, майстрів народно-прикладного та декоративного мистецтва взяти участь у виставці-ярмарку, поділитися власним досвідом, обмінятися ідеями та продемонструвати свій талант.
Заявки просять надсилати на пошту – khalilovkhalil@gmail.com або реєструватися за телефоном 050 984 84 86 (Халіл).

четвер, 6 серпня 2015 р.

ТОП-5 грантів, що спрямовані на допомогу внутрішньо переміщеним особам

Громадським організаціям важливо реагувати на зміни в суспільстві та долучатися до вирішення нагальних проблем. ГУРТ пропонує підбірку грантів, що спрямовані на допомогу внутрішньо переміщеним особам. Пишіть заявки та реалізовуйте проекти!

ПРООН оголошує грантовий конкурс «Впровадження підходу «кейс-менеджмент» у роботі з ВПО у державних та громадських установах» у рамках проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні», що реалізується Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Уряду Японії. До участі в Конкурсі запрошуються неприбуткові організації (включаючи різні види НУО та благодійні фонди, тощо). Останній термін подання електронного варіанту проектної заявки - 24 серпня 2015 рДетальніше - тут
УФСІ оголошує конкурс з надання послуг консультування з оцінки потреб місцевих громад ВПО та місцевої влади у розвитку потенціалу. Консультування полягає у створенні фокусних груп, проведення їх опитування, аналізу результатів опитування та видачі рекомендацій щодо основний потреб місцевих громад та ВПО, формам їх підтримки та розвитку. Листи зацікавлення мають бути надіслані до 7 серпня 2015 року (11:00). Детальніше - тут
Проект ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» запрошує неприбуткові організації до участі в конкурсі «Сильніші разом: Зміцнення діалогу і соціальноі згуртованості в місцевих громадах». Серед пріоритетів конкурсу - розвиток співробітництва між ВПО та іншими членами громади, залучення ВПО до життя громади і процесів прийняття рішень, а також розвиток сензитивності до потреб ВПО. Останній термін подання електронного варіанту проектної заявки – 9 серпня 2015 р. (23:59). Друкований варіант повинен бути надісланий не пізніше 9 серпня 2015 р. (за поштовою відміткою). Детальніше - тут
Проект ПРООН «Економічне та соціальне відновлення Донбасу», що фінансується Урядом Японії, оголошує конкурс «Розвиток інфраструктури підтримки бізнесу Донецької та Луганської областей». Мета конкурсу - розвиток спроможності малого та середнього бізнесу на Донбасі створювати нові робочі місця. Кінцевий термін подання заявок - 16 серпня 2015 року. Детальніше - тут
Громадська організація «Інтерньюз-Україна» оголошує конкурс заявок на Програму стипендій для журналістів з АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей «Залишаюся в професії!». Програма покликана сприяти професійній реалізації та підвищенню професійної кваліфікації журналістів, які були змушені покинути місця постійного проживання. Для участі у відборі на Програму працевлаштування журналістів учасники мають заповнити аплікаційну форму і надіслати її 20-го числа кожного місяця. Результати відбору будуть відомі упродовж 2-ох тижнів після дедлайну. Детальніше - тут

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  •  info@gurt.org.ua
  • (044) 296 1052
  •  http://www.gurt.org.ua/

понеділок, 3 серпня 2015 р.

Президент підписав Закон щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій та дітей переселенців

Президент підписав Закон щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій та дітей переселенців (фото)
Закон "Про внесення змін до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи" був прийнятий Верховною Радою України ще 14 липня 2015 року.
Категорії осіб, які підпадають під цей закон: дітей учасників бойових дій, діти, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичної операції, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту та діти переселенців.
Цим законом врегульовується питання фінансування послуг з оздоровлення та відпочинку вищезазначених категорій дітей. Названі категорії дітей визнаються такими, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки.
Зазначимо, що фінансування послуг з їх оздоровлення та відпочинку здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел.
Ознайомитись із змінами до закону можна тут

Переселенці отримають по 100 тисяч на відкриття бізнесу у Львові

Переселенцям на Львівщині надаватимуть фінансову допомогу на відкриття власного бізнесу. Міжнародний фонд «Відродження» відібрав 60 біженців зі сходу та Криму, яких спочатку навчить азам підприємництва, а під найцікавіші ідеї дасть гроші.

«Взагалі нам подавали 150 заявок, але конкурсна комісія відібрала 60 людей. Зараз вони вчаться, а до кінця серпня мають написати бізнес-проекти. Комісія відбере найкращі. В тому числі ми вважаємо, що деякі проекти можна буде об’єднати і в середньому розраховуємо виділити по 70-100 тисяч гривень на втілення їх у життя», – повідомила керівник західноукраїнського представництва фонду «Відродження» Оксана Дащаківська.
Аліна Пивовар з Донецька разом із мамою мріють відкрити власну справу. Та в кожної – своя бізнес-ідея. Дівчина, попри недугу, не тільки сама на себе заробляє, але й хоче дати роботу іншим переселенцям.
«Я хочу відкрити SEO-студію у Львові і займатися просуванням сайтів. Зараз працюю віддалено, бо взагалі займаюся цим вже 5 років. Навіть учнів своїх маю, клієнтську базу, але нам потрібна техніка і офіс. Ми разом хочемо розвивати бізнес далі», – розповіла Аліна Пивовар.
Ідея Аліниної мами – відкрити у Львові центр репетиторства. Такий мала у Донецьку. Але його, як і житло сім'ї, захопили сепаратисти.
«Це будуть розвиваючі програми, контроль над домашнім завданням. Такий особливий репетиторський центр, щоби зайняти дітей цікавим і корисним у позашкільний час. Поїздки якісь, екскурсії», – поділилась планами Ельвіра Пивовар.
Щасливців, які отримають гроші на розвиток бізнесу, визначать наприкінці серпня.