вівторок, 10 березня 2015 р.

Підготовлено законопроект щодо посилення соціального захисту дітей та сімей з дітьми із зони АТО

Для розгляду у Верховній Раді підготовлено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який передбачає посилення захисту прав дітей, зокрема дітей, які були переміщені із зони проведення антитерористичної операції.

Один з авторів законопроекту Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях, народний депутат Ірина Геращенко підкреслила, що народні депутати будуть наполягати на невідкладному розгляданні законопроекту, «щоб тисячі українських дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах у зв’язку з російською агресією, отримали додаткові гарантії захисту». Вона вважає, що ВР має розглянути в першому читанні цей законопроект вже у березні.
Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, який також є автором законопроекту, зазначив: «Деякі положення законопроекту, такі, як визначення, хто такі «діти, які перебувають у складних життєвих обставинах», потрібно було прийняти ще 20 років тому». «Ще до початку збройного конфлікту на Сході України на обліку соціальних служб перебувало понад 386 тисяч сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, в яких виховувалось більше 609 тисяч дітей. Сьогодні в країні більше мільйона переселених осіб, тому ми розуміємо, що ця проблема поглиблюється, і держава повинна бути готова надати допомогу кожній такій дитині», – сказав Микола Кулеба.
Крім того, зазначив він, даним законопроектом встановлюється, що держава повинна нести відповідальність за відселення дітей, які опинилися чи можуть опинитися у зоні воєнних дій чи збройних конфліктів, у безпечні райони; здійснення пошуку членів сім‘ї дитини, якщо вона з певних причин залишилась без догляду батьків; розшук та повернення в Україну усіх дітей, які були незаконно вивезені за її межі.
«Даний законопроект також створює умови для швидкого влаштування в сім’ї громадян України дітей-сиріт, які переміщені із зони АТО, та інших категорій дітей, які опинились в складних життєвих обставинах», – наголосив Уповноважений з прав дитини. Він додав, що таких дітей-сиріт більше 1500, з яких майже 450 залишились без документів.
У свою чергу народний депутат, голова комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко, яка також є автором законопроекту, підкреслила, що для спрощення процедури усиновлення та влаштування в інші форми сімейного виховання дітей-сиріт, переміщених із зони АТО, пропонуються функції з вирішення долі цих дітей передати органам опіки та піклування за місцем фактичного перебування дитини. Це дозволить розблокувати процес усиновлення і влаштування в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу дітей-сиріт, документи яких втрачені, та подбати про тих дітей, які втратили батьків у збройному конфлікті.
Також пропонується внести зміни до Сімейного кодексу щодо розвитку «сімейного патронату». «Це будуть спеціально підготовлені сім’ї, які прийматимуть для виховання і спільного проживання дітей, насамперед дітей, які опинились в складних життєвих обставинах», – сказала вона.
Ірина Геращенко також поінформувала, що 5 березня в Парламенті Великої Британії відкриється фотовиставка «Донбас: війна і мир», де будуть представлені фотографії найкращих українських фотографів, в тому числі й фотографії дітей, що потерпають від конфлікту. 9 березня фотовиставка, присвячена українським жінкам і дітям, відкриється у Нью-Йорку, «щоб на спеціальній сесії Генеральної асамблеї ООН розповісти всьому світові про те, наскільки сьогодні вразливими є саме жінки і діти, які найбільше потерпають від війни, яких найбільше серед переселених осіб, яких дуже багато серед поранених, і які, на жаль, є й серед загиблих», – сказала Уповноважений Президента. Вона наголосила, що сьогодні українська влада активізує зусилля, аби донести правдиву інформацію про війну на Донбасі всьому світові.
Довідково:
Авторський колектив: народні депутати України Геращенко І.В.; Гопко Г.М.; Гриневич Л.М.; Іонова М.М.; Кондратюк О.К.; Луценко І.С. у співавторстві з Уповноваженим Президента України з прав дитини Кулебою М.М. та Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині».
Посилання на законопроект — http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54211

Немає коментарів:

Дописати коментар