вівторок, 24 березня 2015 р.

Переселенці у Львові: життя спочатку

У розмовах львівських волонтерів, які допомагають переселенцям, словосполучення "продуктові набори" зустрічається набагато рідше за слово "саморозвиток", а "тимчасове розселення" менш уживане, аніж "допомога у заснуванні власного бізнесу".
Переселенців у 750-тисячному Львові, порівняно із ХарковомКиєвом та Одесою, небагато. Десять тисяч на місто та область; з них сім тисяч з Донбасу. Решта – кримчани: дві тисячі кримських татар та тисяча українців.

Можливо, саме тому львівська допомога переселенцям з Криму та Донбасу дещо нагадує перегорнуту "піраміду Маслоу". Цінностям поваги та самовираження тут приділяють не меншої уваги, аніж базовим цінностям виживання.
Тут, як і скрізь, роздають гуманітарку, збирають та роздають одяг, але основний напрямок діяльності стосується інтеграції переселенців у місцеву громаду.
Львівський філіал Крим-SOS організує курси англійської, кримсько-татарської та української, Громадський рух "Кримська хвиля" проводить просвітницькі лекції у міській Медіатеці, аЦентр просвітництва та розвитку людини пропонує переселенцям тренінги із саморозвитку та пошуку роботи.
Лише у Львові можна почути, що соціальні проблеми можна розв'язувати за допомогою форум-театру та побачити, що переклади міжнародної документації щодо прав переселенців беруть на себе віряни греко-католицької церкви.
У Львові розуміють, що мало людей нагодувати – треба запропонувати їм можливості для розвитку, освіти та бізнесу. Тоді вони самі зможуть забезпечити себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар