вівторок, 3 січня 2017 р.

Квартирний облік. Особливості для ВПО

ФотографияРозповідаємо, хто з внутрішньо переміщених осіб (ВПО) може стати на квартирний облік та як це зробити. 

Український інформпростір заполонили повідомлення про те, що переселенці отримали можливість  ставати на квартирний облік. Дійсно, у листопаді 2016 року Кабінет міністрів України ухвалив зміни до Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень.  Однак нововведення стосуються досить вузької категорії ВПО. 

Таким чином більшість внутрішньо переміщених осіб досі не мають можливості стати на квартирний облік, оскільки згідно Правил для цього потрібно постійно проживати, а також мати реєстрацію місця проживання у населеному пункті, де вони прагнуть отримати житло. 

Хто з ВПО може стати на квартирний облік?

Можливість стати на квартирний облік отримали дві категорії внутрішньо переміщених осіб отримали :

  1. дружина (чоловік),
  2. їх малолітні  (до  14  років)  та  неповнолітні  (до  18 років) діти;
  3. неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи  або  інвалідами  I  групи;  особа,  яка  проживає  разом  з інвалідом  війни  I групи та доглядає за ним, за умови, що інвалід війни  не  перебуває  у  шлюбі;  
  4. непрацездатні  батьки;
  5. особа, яка перебуває  під  опікою або піклуванням громадянина, який має право на  пільги,  та  проживає разом з ним.
  • члени сімей загиблих, визначені  абзацами  четвертим  - восьмим, шістнадцятим - двадцять другим  пункту  1  статті  10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Куди звертатися, аби стати на квартирний облік?

Внутрішньо  переміщених  осіб  беруть  на  квартирний  облік  в  будь-якому населеному  пункті за їх бажанням в межах території обслуговування органу  соцзахисту населення, в якому вони перебувають на обліку в Єдиній   інформаційній базі даних ВПО (ЄІБДВПО).

При цьому члени сім’ї інваліда війни, які мають довідку  про  взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, беруться на квартирний облік разом з ним незалежно від місця  перебування на обліку в ЄІБДВПО. 

Згідно Правил, заяву про взяття на квартирний облік слід подавати до:
  • виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради, сільського голови за місцем перебування внутрішньо переміщеної особи на обліку в Єдиній інформаційній  базі  даних  про  внутрішньо  переміщених  осіб;
  • адміністрації  підприємства,  установи,  організації чи органу або іншому  громадському об’єднанню (організації) за місцем їх роботи (якщо підприємство має житловий фонд і веде житлове  будівництво або беру пайову участь у житловому будівництві).

Які документи потрібно подавати, стати на квартирний облік? 

Для до того, щоб стати на облік потрібно подати:
  1. заяву;
  2. копію посвідчення,  що підтверджує  статус  особи  як  члена сім’ї загиблого або інваліда війни;
  3. довідку  органу соціального захисту населення про перебування  на  обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають  право на пільги, інваліда війни з урахуванням членів сім’ї,  а  також  члена  сім’ї  загиблого за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  4. копії  документів,  які підтверджують родинний зв’язок членів сім’ї з інвалідом війни;
  5. копію  довідки  про  взяття  на  облік внутрішньо переміщеної особи на кожного члена сім’ї загиблого або інваліда війни.

За  потреби  до заяви додаються:
  • медичний висновок,
  • довідка   (виписка   з  рішення  виконавчого  комітету  сільської, селищної,  міської  ради)  про  невідповідність  жилого приміщення встановленим   санітарним  і  технічним  вимогам,  
  • копія  договору піднайму  жилого  приміщення в будинку державного або громадського житлового  фонду  чи  договору  найму  жилого приміщення в будинку житлово-будівельного  кооперативу або в будинку (частині будинку), квартирі, що належить громадянину на праві приватної власності.

Правила передбачають, що інші   документи   у   разі  потреби  запитуються  виконавчим комітетом  сільської,  селищної,  міської  ради або адміністрацією підприємства, установи, організації. 

Що далі?

Заява, подана ВПО, вноситься до книги реєстрації заяв про взяття на квартирний облік. 

За місяць після подання всіх документів повинне бути винесене рішення щодо взяття на квартирний облік

ВПО слід також отримати письмову відповідь про дату взяття на облік, виду і номера черги або підстави відмови у задоволенні заяви.

Зазначимо, що громадяни, які перебувають на квартирному обліку проходять щорічну перереєстрацію, в ході якої перевіряються їх облікові дані.
Джерело: http://www.radnyk.org/kvartyrnyy-oblik-osoblyvosti-dlya-vpo.html?lang=uk

Немає коментарів:

Дописати коментар