понеділок, 3 жовтня 2016 р.

У Львові представники різних конфесій говорили про переселенців

З 28 вересня по 2 жовтня у Львові відбувався 9-тий Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) «Міграція: виклик для України». Традиційно представники різних конфесій, релігійних організацій, освіти, влади, бізнесу, громадського сектору, ЗМІ та люди доброї волі зібралися, щоб поділитися досвідом та напрацювати способи вирішення соціальних проблем. 
9-ий Всеукраїнський суспільний форум «Екуменічний соціальний тиждень» пропонував до обговорення тему «Міграція: виклик для України». Військові дії на Сході, окупація та анексія Криму спричинили хвилю вимушеної міграції. Відтак, багато українців опинились у кризових умовах: без житла, роботи, місця навчання і т.д.
Важливу роль у наданні підтримки та захисті прав вимушених переселенців відіграють громадські організації, волонтери, благодійні фонди, Церква та державні установи. Тому до участі було запрошено провідних експертів з України і з-за кордону, представників волонтерських рухів, церковних ініціатив, громадських організацій, благодійних фондів, влади та ЗМІ, а також українців, які були змушені покинути свої домівки через військову агресію Росії.
У межах заходу відбувалися однойменна конференція, круглі столи та панельні дискусії, доповіді і майстер-клас для ЗМІ, презентації програм допомоги вимушеним переселенцям та візити в центри, що працюють у цій сфері. А також – пленарне засідання Українського християнського академічного товариства (УХАТ), презентація перекладу книги «Флорентійський Собор», Літургії та концерт духовної музики.
«Вже 9 років у Львові проводимо міжнародний всеукраїнський суспільний форум. Цього року ми обрали нову тему для обговорення – «Міграція: виклик для України», говоритимемо про переселенців. Але хочу, щоб під час форуму ми не лише визначили проблематику, але й сформували візію та напрацювали практичні рекомендації щодо допомоги й реалізації потреб переселенців», - розповіла координатор ЕСТ Ірина Кітура.
Важливою підтемою осіннього форуму стала, власне, інтеграція переселенців. Чимало часу було присвячено і ролі Церков та релігійних громад у роботі з переселенцями, а також подоланні наслідків війни. Організатори наголосили, що поняття «мігранти» включає у себе категорії: внутрішньо переміщені особи (ВПО), вимушені переселенці, іммігранти, емігранти.
Проведення всеукраїнського суспільного форуму відбувається щороку за ініціативи Інституту екуменічних студій УКУ за підтримки Українського католицького університету, Львівської міської ради, Львівської обласної ради та адміністрації, Національного університету «Львівська політехніка».
Із детальною програмою 9-того Екуменічного соціального тижня можна ознайомитися ТУТ


Немає коментарів:

Дописати коментар