четвер, 4 лютого 2016 р.

Як поміняти прописку і не втратити статус ВПО


Як поміняти прописку і не втратити статус ВПО

Одна з найактуальніших проблем внутрішньо переміщених осіб – втрата можливості отримати статус ВПО, при заміні прописки з тимчасово окупованої території на вільну. Тим не менш, в зоні АТО залишилися будинок, робота та навіть сім'я. Як бути в такій ситуації?


Ще в минулому році - ніяк. Але 13 січня 2016 року набув чинності Закон України №921, покликаний зміцнити гарантії прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Не оминули законодавці стороною і тих, хто поміняв прописку і залишився «за правовим бортом».



Ось що змінилося:
- До 13 січня 2016- го довідку ВПО видавали тільки на підставі відмітки в паспорті про реєстрацію на тимчасово окупованій території. 
- З 13 січня 2016- го підставою для отримання статусу може стати будь-який документ, який підтверджує проживання на тимчасово окупованій території. Це може бути:

• військовий квиток з відомостями про проходження військової служби, 
• трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності, 
• документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, 
• свідоцтво про базову загальну середню освіту, 
• атестат про повну загальну середню освіту, 
• документи про професійно-технічну освіту, 
• документ про вищу освіту (науковий ступінь), 
• медичні документи, 
• фотографії, відеозаписи.



Як отримати статус ВПО - покрокова інструкція в ПОПЕРЕДНІЙ СТАТТІ.

РИЗИКИ. Все не так гладко, як здається.
Ризик 1. Закон вже набув чинності, однак механізму його виконання у держмашини поки немає. Теоретично, його розробляє Кабінет Міністрів України. Але, коли механізм запрацює - велике питання, відповіді на яке у чиновників, на жаль, немає.
Ризик 2. Не можна виключати можливість, що Кабмін обмежить повторне отримання довідки ВПО тими, кого вже позбавили такого статусу. Наприклад, людьми, які поміняли прописку і втратили права переселенця.

Чи виправдаються ці ризики - ми дізнаємося, коли уряд розробить механізм виконання нового Закону. 
А поки - саме час збирати необхідні документи і звертатися до юристів за детальною правовою консультацією. 



Якщо ви внутрішньо переміщена особа або учасник АТО і вам потрібна правова консультація, будь ласка, звертайтесь до юристів ВБФ «ГОРЄНІЄ» за гарячою лінією: 050 044 56 01.
Джерело:http://fgorenie.org/nasha-diyalnst/resursniy-centr-dlya-vpo/111-yak-pomnyati-propisku-ne-vtratiti-status-vpo.html#.VrHDnjzdSOY.facebook

Немає коментарів:

Дописати коментар