середу, 4 квітня 2018 р.

В Україні змінять процедуру ідентифікації мешканців Донбасу та переселенців

Народні депутати підтримали за основу проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України).
За законопроект № 4023а під час сесійного засідання ВРУ проголосували 230 обранців.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря наголосив, що сьогодні Рада має вирішити «питання боргу держави перед частиною українських громадян», а саме тих, які не з власної волі опинилися у зоні ведення бойових дій. З його слів, ідеться про три категорії громадян: внутрішньо переміщених, тих, які мешкають на контрольованих урядом територіях Донбасу, а також тих, які мешкають на тимчасово непідконтрольних територіях.

Григорій Немиря зауважив, що питання стосується ідентифікації громадян, адже із відомих причин за час ведення бойових дій було втрачено доступ до баз даних, які дозволяють ідентифікувати осіб, тож нині частина громадян дискриміновані.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин зазначив, що законопроект пропонує видавати документи тим, хто живуть у зоні АТО, за місцем звернення; внутрішньо переміщеним – за місцем проживання або перебування; окрім того, як додаток до підтверджуючих документів дозволяється використовувати дані державного реєстру виборців.

Народний депутат України (фракція «Самопомочі») Роман Семенуха заявив, що законопроект може дати старт або створить ризики легалізації бойовиків.

«Проект пропонує такий механізм як звернення особи чи її представника. Тобто, на практиці, на жаль, це може бути та ситуація, коли оформлювати і отримувати паспорт будуть ті особи, які проживають, наприклад, у Донецьку. Приїде її законний представник. Хто і в який спосіб буде підтверджувати законність представника? Нотаріус, який залишився на непідконтрольній території чи представник окупаційної адміністрації? Я переконаний, що врегулювання цих питань має покладатися винятково на центральний орган виконавчої влади», – наголосив нардеп. 
Детальніше:  https://zik.ua/news/2018/04/04/v_ukraini_zminyat_protseduru_identyfikatsii_meshkantsiv_donbasu_ta_1298765

Немає коментарів:

Дописати коментар