вівторок, 20 лютого 2018 р.

Електронна петиція про збільшення фінансування та запуск в повному обсязі роботи програми «Доступне житло» для воїнів АТО, внутрішньо переміщених осіб та громадян, хто потребує поліпшення житлових умов

№22/043104-еп


Збільшення фінансування та запуск в повному обсязі роботи програми «Доступне житло» для воїнів АТО, внутрішньо переміщених осіб та громадян, хто потребує поліпшення житлових умов


Автор (ініціатор): Кисельов Володимир Миколайович

Дата оприлюднення: 19 лютого 2018

Текст петиціїПане Президенте!

Ми – учасники АТО, внутрішньо переміщені особи та громадяни України, хто потребує поліпшення житлових умов, звертаємося до Вас з проханням забезпечити реалізацію нашого права на житло, передбачене ст. 47 Конституції України.
16 березня 2017 року Верховною Радою України прийнято Закон України № 1954-VIII «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» щодо реалізації державних житлових програм», який передбачає державну підтримку в розмірі 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла або пільгового іпотечного житлового кредиту під 7% річних для учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб.
Прийняття закону дало надію громадянам, що були позбавлені власного житла через збройний конфлікт на сході країни, та громадянам, що за об'єктивних обставин не мають змоги самостійно придбати домівку, на підтримку з боку держави у розв'язанні цієї проблеми.
Завдяки активним діям громадськості по всій країні та за підтримки окремих депутатів ми домоглися часткової реалізації програми «Доступне житло». Так, 20 вересня 2017 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 708 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2009 року № 140 і від 29 лютого 2012 року № 193», якою створено діючий механізм Державної підтримки для воїнів АТО та ВПО щодо участі у Державній цільовій соціально-економічній програмі будівництва (придбання) доступного житла виключно у частині компенсації за рахунок бюджетних коштів 50% вартості житла.
Тобто фактично сьогодні єдиною можливістю отримати державну підтримку на розв’язання житлової проблеми є сплата 50% вартості житла власним коштом. Але більшість сімей ВПО не мають власних коштів для цього: наразі є надія на отримання пільгового іпотечного кредиту під 7% річних за рахунок бюджетних коштів.
Проте Кабінет Міністрів України зволікає з прийняттям підзаконних нормативних актів щодо запуску другої частини програми «Доступне житло», а саме пільгового іпотечного кредиту під 7% річних.
У 2017 році за ініціативи ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» на реалізацію програми було виділено 30 млн. грн., а бюджетом України на 2018 рік передбачено 100 млн. грн. на фінансування програми «Доступне житло» по всій Україні та для всіх категорій громадян, що мають проблеми з житлом. Але цього недостатньо для повноцінного вирішення житлової проблеми. В процесі підготовки бюджету на 2018 рік на засіданні Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, яке відбулося 20 вересня 2017 року, пройшло обговорення необхідності фінансування вказаної бюджетної програми. Всіма сторонами обговорення було визнано, що для розв'язання житлових проблем категорій громадян, що мають право участі у програмі «Доступне житло», необхідний рівень фінансування складає 1 млрд. грн. щорічно. За ініціативою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України саме ця сума була запропонована до проекту Державного бюджету України на 2018 рік. Але Міністерство фінансів України урізав цю суму до 100 млн грн., як вже зазначалось.
Лише у м. Києві вже стали в чергу та надали документи до ДФСМБ понад 1000 сімей та намагаються це зробити ще близько 5000 громадян (з огляду списків черги, що були введені активістами на час старту програми).
Тож ми – учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, та громадяни України, хто потребує поліпшення житлових умов - звертаємося до Вас з проханням забезпечити реалізацію права кожного громадянина України на житло, передбаченого ст. 47 Конституції України.
Порушення конституційного права на житло призводить до порушення інших прав, зокрема: 
• права на пенсійне забезпечення (додаткова ідентифікація пенсіонерів)
• права голосу на виборах (неможливість обирати органи місцевої влади)
• права на працю (дискримінація за місцем реєстраціїї)
• права на безперешкодний виїзд за кордон (необхідність надання ВПО додаткових документів для оформлення закордонного паспорту, на відміну від інших громадян) та інші.
Оскільки, реалізація багатьох громадянських прав пов’язана з реєстрацією місця проживання, то не потрібно вигадувати нові нормативні документи, додаючи нас в закони як окрему категорію громадян. Достатньо лише один раз державі виконати свій обов’язок щодо реалізації права кожного громадянина України на житло.
Ми готові та хочемо працювати, реалізовуватись, забезпечувати свої сім’ї та виховувати дітей в нормальних для того умовах. Водночас отримання власного помешкання для більшості з нас є надскладною задачею в сучасних реаліях, враховуючи рівень цін та рівень оплати праці. Тому вирішити її самотужки майже неможливо.
Ми розуміємо, що в такі складні часи держава не в змозі всіх безкоштовно забезпечити житлом. Але ми не просимо безкоштовного житла! Ми просимо підтримки, небайдужості та виконання в повному обсязі законодавства України кожним її громадянином!
Саме тому, ми просимо Вас, як гаранта Конституції України, політичної особи, що має право законодавчої ініціативи, політика, що має у парламенті підтримку найбільшої фракції, ініціювати та підтримати перегляд розміру (в сторону збільшення) фінансування програми «Доступне житло» в бюджеті України на 2018 рік до необхідного рівня в 1 млрд. грн та проектах Державного бюджету на наступні роки, а також ініціювати перед Прем'єр міністром України запуск пільгового іпотечного кредиту під 7% річних за рахунок бюджетних коштів шляхом прийняття відповідних підзаконних нормативних документів.

Немає коментарів:

Дописати коментар