середу, 10 січня 2018 р.

Як внутрішньо переміщеній особі захистити свої права у випадку припинення виплати пенсії?

Що робити переселенцям, яким припинили виплату пенсії?
Рекомендації надає координатор з питань надання правової допомоги БФ «Право на захист» Юлія Трало.


Всі громадяни України, в тому числі внутрішньо переміщені особи (ВПО) та ті, хто проживають на непідконтрольній Уряду України території,  є рівними перед законом.

Кожному громадянину України на рівні Конституції і законів гарантовано право на отримання пенсії.

Та незважаючи на це,  повсякденною практикою стало припинення виплат пенсії як пенсіонерам, що проживають на непідконтрольній Уряду України території, так і переселенцям. Водночас, керуючись постановою Кабінету Міністрів України №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 8 червня 2016 року, відбуваються масові порушення права на пенсійне забезпечення.

Так, постановою №365 передбачено проведення перевірок фактичного місця проживання ВПО, створення комісій, які на підставі результатів таких перевірок можуть приймати рішення про призупинення соціальних виплат, зокрема й пенсій.

На сьогодні відновлення виплати пенсії можливе лише у судовому порядку. За захистом порушених прав пенсіонери, що проживають на непідконтрольній території, та ВПО за допомогою правозахисників активно звертаються до суду.

Отже, якщо Ви – переселенець і Вам, посилаючись на Постанову КМУ № 365, припинили виплату пенсії, для захисту порушених прав рекомендуємо керуватися наступним алгоритмом дій.

По-перше, з’ясувати причину припинення виплати пенсії у територіальному органі Пенсійного фонду України за місцем Вашого фактичного проживання (згідно з довідкою ВПО).

Для цього до органу ПФУ надішліть цінним листом з повідомленням про вручення або особисто подайте у канцелярію/приймальню органу ПФУ (з отриманням відмітки про прийняття на другому примірнику) письмовий запит про роз’яснення причини припинення виплат.

Причиною припинення може бути відсутність ВПО вдома під час проведення перевірки органом соціального захисту населення  її фактичного місця проживання або скасування довідки ВПО через отримання інформації від державних органів про виїзд ВПО за кордон, на тимчасово окуповану або непідконтрольну територію України на строк понад 60 днів.

По-друге, подати позовну заяву до суду.

Для того, щоб не заплутатися в процесуальних нормах, бажано звернутися за юридичною допомогою до правозахисників  та надати документи, копії яких слід підготувати та додати до позовної заяви під час звернення до суду. До таких документів належать:

паспорт;
картка фізичної особи-платника податків;
довідка ВПО;
Якщо виплату пенсії було припинено з причини анулювання довідки ВПО, то до моменту звернення до суду бажано отримати нову довідку ВПО і додати її копію до позовної заяви.

пенсійне посвідчення;
документи, отримані за результатами вашого звернення від територіального органу Пенсійного фонду України;
виписка з банківського рахунку, на який Ви отримуєте пенсію (за можливості);
оригінал квитанції про сплату судового збору за подання адміністративного позову (окрім пільгових категорій громадян, які звільнені від сплати судового збору відповідно до статті 5 Закону України «Про судовий збір»).
Юристи можуть допомогти правильно оформити квитанцію. Звертаємо увагу: у 2018 році розмір судового збору становить 680 гривень.

За статистикою юристів БФ «Право на захист», загалом для переселенців судова практика складається досить позитивно: понад 80% рішень судами винесено на користь ВПО. Однак необхідно зважати на те, що не існує стовідсотково виграшних справ. Крім того, судовий розгляд в середньому триває від 3 до 7 місяців. Розуміння цих обставин та неухильне дотримання рекомендацій юриста суттєво підвищує шанси на успішне завершення справи.

Юридична команда БФ «Право на захист» не тільки проводить  юридичні консультації, але й забезпечує супроводження судових справ на всіх етапах, адже юридичну допомогу надають не тільки юристи, а й адвокати.

За консультацією можна звернутися  до офісів БФ «Право на захист» або за телефонами інформаційної лінії:

+38 (098) 597 64 72
+38 (099) 507 50 90
+38 (063) 496 80 88

Немає коментарів:

Дописати коментар