понеділок, 9 лютого 2015 р.

Бібліотеки як центри підтримки вимушено переселених осіб: досвід Львівського регіонального тренінгового центру

У Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці чотири дні підряд збирались команди бібліотекарів з усієї області на тренінги за темою «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами». Основною метою навчання було передати бібліотекарям знання та навички для надання консультаційних та інформаційних послуг переселенцям, а також виступити методичним і ресурсним центром для інших бібліотек з питань роботи з такою цільовою групою. Виявилось, що вже значна кількість бібліотек області обслуговує переселенців, тому досвід роботи, хоча й невеликий, але все ж є.
Учасники тренінгу проаналізували юридичні, психологічні та соціальні особливості надання послуг ВПО, а також дізналися, які наявні ресурси та послуги бібліотеки можуть використовувати для допомоги переселенцям. Це, наприклад, створення «Довідника для ВПО», де буде інформація про установи, у які можна звернутися по допомогу, зокрема, для відновлення документів. Обговорювалося й питання про особливості участі у виборах переселенців, а саме, як змінити місце голосування, як і куди подавати заяву та які документи при цьому необхідні.
Одним із перших питань, було донесення інформації про бібліотечні послуги до ВПО та запрошення їх до бібліотеки. Бібліотекарі розробили флаєри та визначили канали розповсюдження інформації, знайшли та зібрали відомості про ресурси, організації та громадські ініціативи, які допомагають вимушеним переселенцям того чи іншого регіону, а також познайомилися з алгоритмами отримання базових послуг з відновлення втрачених документів.
Учасники тренінгу поділилися своїми враженнями від навчання та окреслили можливості нових напрямків роботи. Тепер бібліотечна громада Львівщини одностайно вважає, що працювати з вимушено переселеними особами - це першочергове завдання для країни в цілому, і я для бібліотек як центрів інформаційної підтримки.
Але ми як тренінговий центр не завершуємо своє консультування, оскільки бібліотекарі переймаються питанням того, як правильно працювати з ВПО. І у такий нелегкий час наші майданчики для розвитку мають бути максимально відкритими для кожного, хто зіштовхується з труднощами.



Немає коментарів:

Дописати коментар